Kasvatus  I   A-pentue  I   B-pentue  I   Rotutietoa bretonista  I   Rotutietoa tollerista

Kasvatus

Aiemmat pentueet

Kasvatuksesta

Kennelnimeni Ainstainin on hyväksytty FCI:ssä vuonna 2003. Samana vuonna on myös rekisteröity ensimmäinen pentueeni. Tavoitteenani on kasvattaa terveitä, rodunomaisia ja toimivia käyttökoiria. Pennut kasvavat kotioloissa tottuen normaalin elämän ääniin, ne luovutetaan tunnistusmerkittyinä ja eläinlääkärin tarkastamina. On tärkeää löytää jokaiselle pennulle juuri sille sopiva koti. Tästä syystä kasvattamani pennut pentutestataan ennen luovutusikää. Pennut saavat myös tutustua riistaan jo pentulaatikossa. Palautan osan pennun myyntihinnasta siinä vaiheessa, kun sen lonkat ja kyynärät tutkitaan virallisesti (noin 1,5 vuoden iässä).

Bretonipennut myydään vain metsästäviin koteihin. Liitän pennunostajat ensimmäiseksi vuodeksi saksanseisojakerho ry:n ja Suomen Bretonikerhon jäseniksi.

Tollerinpennut myydään ensisijaisesti metsästyksestä ja nomesta kiinnostuneisiin aktiivisesti harrastaviin koteihin. Pennunostajat liitetään ensimmäiseksi vuodeksi Novascotiannoutajat ry:hyn. Yhteistyö kasvatinomistajien kanssa ei lopu luovutusikään, vaan järjestän pentutapaamisia ja koulutuksia säännöllisesti, erityisesti ensimmäisen kahden vuoden aikana, koska silloin on tärkeää panostaa koiran peruskoulutukseen. Toivon kuulevani kasvattieni elämästä myös luovutusiän jälkeen.

Annan jokaisen tollerinpennun mukaan runsaan pentupaketin, joka sisältää mm. Tolleri-infon, pillin, damin, variksen, kattavat ruokinta- ja hoito-ohjeita sekä koulutusohjeita.

Kuka minä olen?


Minä ja Hilja jahdissa syksyllä 2014. Kuva: Jenni Peltomäki

Olen Hanna-Mari Kinnunen, syntyjään Hyvinkäältä, sittemmin vantaalaistunut. Asun koirieni, aviomiehen ja pienen lapsemme kanssa paritalossa Vantaalla. Harrastukseni painottuvat nykyään pääasiassa koirahommiin, koska lapsiperhearjessa niin iso osa ajasta menee arjen pyöritykseen. Koulutukseltani olen (kohta!) tietotekniikan diplomi-insinööri.

Kasvattajana haluan tukea kasvattieni elämää ja harrastamista mahdollisimman monipuolisesti. Omistajat tietenkin päättävät mitä haluavat tehdä koiransa kanssa, mutta olen mielelläni parhaani mukaan koulutusapuna ja auttamassa sopivan treeniporukan löytämisessä jne. Jokaisella rodulla on omat terveysongelmansa. Näiden suhteen olen ehdottomasti sitä mieltä, että mitä avoimempia me olemme ongelmien suhteen, sitä helpompaa niitä on myös vastustaa ja välttää. Kannatan siis avoimmuutta kaikessa toiminnassa terveysasioihin liittyen. Tietenkään tämä ei ole mikään tae saada vain terveitä koiria, mutta mitä enemmän asioista on tietoa, sitä tietoisempia jalostuspäätöksiä pystymme tekemään. Pentueita meillä on ja tulee olemaan harvakseltaan. Koen että kasvattaminen on erittäin vaikea tehtävä, koska haluan tietenkin tehdä mahdollisimman laadukkaita pentueita. Lisäksi haluan myös panostaa kasvatteihin pentujen luovutuksen jälkeen, joten siksikin on järkevämpää että pentuja tulee vain silloin tällöin kun minulla on aikaa panostaa pentueeseen ja suunnitteilla riittävän laadukas yhdistelmä. Jalostuksessa usein paras päätös on jättää koira käyttämättä, mikäli se ei täytä minun sille asettamia jalostuskriteereitä. Kaikkia koiria ei todellakaan tarvitse käyttää jalostukseen. Tällaisia on meilläkin ollut useita, erittäin rakkaita koiria mutta ei silti jalostusyksilöitä syystä tai toisesta.

Olen suorittanut toko-, agility- ja nou/nome koulutusohjaajakurssit sekä kouluttanut kaikkia näitä lajeja eri yhdistyksissä ja tilaisuuksissa. Lisäksi olen tokon koetoimitsija ja MH-luonnekuvauksen B-toimitsija. Toimin myös nuorempana kehätoimitsijana koiranäyttelyissä, mutta nykyään en enää ajanpuutteen vuoksi ole sitä tehnyt. Myös yhdistystoiminta kuuluu harrastuksiini. Olen vuosien varrella toiminut useissa eri vastuutehtävissä Bretonikerhossa, Koivukylän Koiraharrastajissa sekä Novascotiannoutajat ry:ssä. Tällä hetkellä olen bretonikerhon sihteeri, tollerikerhon luonnetoimikunnan jäsen ja mukana aluetoiminnassa ja koiviksessa pyöritän vakkari tokoryhmiä kouluttamisen ohella.

Käyttökoirien kanssa metsästys on tärkeä harrastus, johon pitää joka syksy varata riittävästi aikaa. Metsästysmuodoista harrastan linnustusta, eli sorsastus ja kanalinnustus sekä pellolla että metsässä/tunturilla ovat minulle suurimpia mielenkiinnon kohteita.

Mielestäni tolleri ja bretoni ovat ennenkaikkea aktiivisia käyttö- ja harrastuskoiria, ja siksi harrastankin koirieni kanssa metsästyksen ohella muitakin lajeja. Ne tuovat touhua ja tekemistä rauhoitusajalle. Ja harrastukset valitaan tietenkin koiran kiinnostusten mukaan. Olen harjoitellut koirieni kanssa agilitya, tokoa, rallytokoa, mejää, nomea, kanakoiratoiminta ja canicrossia (koirajuoksua). Hiljan (ja aikanaan Sallin) kanssa olen käynyt kaverikoirakurssin ja vierailemme silloin tällöin vanhainkodeissa ja erilaissa tapahtumissa. Nykyään minulle eniten sydäntä lähinnä oleva harrastus metsästyslajien (nome/kaer/tjp) on kuitenkin toko, jonka treenaamiseen ja kouluttamiseen käytän isoimman osan vapaa-aikaani. Olen aika kunnianhimoinen harrastaja ja tämä näkyy kaikessa tekemisessäni niin omien koirien treenaamisesta kouluttamiseen. Tärkeintä on kuitenkin itse prosessi - ei lopputulos, eli kyky nauttia mukavien ihmisten seurasta, omien koirien kanssa tekemisestä ja kilpailemisesta. Välillä tulee parempia ja välillä huonompia kokeita, mutta ikinä ei pidä lannistua :)

Hanna-Mari Kinnunen   I   Vesikkotie 10 D, 01450 Vantaa   I   040 754 1737   I   hm.kinnunen@ainstainin.fi